Alle ISO 14001 eisen simpel uitgelegd op één A4’tje
ISO 14001. De meeste bekende milieunorm, maar ook de meest complexe en gevreesde. Althans dat lijk zo wanneer je, zonder enige kennis van de ISO 14001 norm, dit boekwerk voor de eerste keer openslaat. Een boekwerk van 54 pagina’s met 10 hoofstukken en een flink aantal aanvullende richtlijnen om het een en ander te verduidelijken. Maar bij welk hoofdstuk begint de norm nu echt? En om nu te zeggen dat alles in deze ISO 14001 norm duidelijk en in normale mensentaal is beschreven, nee. Voor de gemiddelde MKB’er in Nederland zal de ISO 14001 norm moeilijk te lezen, wollig in taalgebruik en niet duidelijk zijn.
Alle ISO 14001 eisen vertaald, zodat iedereen ze begrijpt!
Daarom deze vertaling van alle ISO 14001 eisen op één A4’tje, want als je eenmaal weet waar het bij deze norm over gaat, dan valt het allemaal best wel mee en is het niet zo heel ingewikkeld. Deze vertaling is dus geschreven voor iedereen die wil weten waar de ISO 14001 norm over gaat, maar geen zin en/of tijd heeft om het gehele boekwerk te ontcijferen.
Deze vertaling moet echter niet als basis gebruikt worden voor het opzetten en onderhouden van een compleet ISO 14001 milieumanagementsysteem. Ook is het behalen van het ISO 14001 certificaat op basis van deze vertaling geheel voor eigen risico…, maar voor wie daarin toch slaagt: “respect!”.
Laten we beginnen bij het begin… en dat is niet hoofdstuk 1, maar hoofdstuk 4.
Hoofdstuk 4: “De context van de organisatie”
4.1 We zorgen dat we een goed beeld hebben van belangrijke ontwikkelingen in de wereld en in onze eigen organisatie die van belang zijn voor het verbeteren van onze milieuprestaties en het behalen van onze milieudoelen.
4.2 We zorgen dat we een goed beeld hebben van wat de verschillende betrokken partijen binnen en buiten onze organisatie van ons verwachten waar het milieu betreft en aan welke milieuwet- en regelgeving wij moeten voldoen.
4.3 We stellen vast op welke werkzaamheden van onze bedrijfsvoering de ISO 14001 eisen van toepassing zijn en leggen dit vast.
4.4 We hebben een milieumanagementsysteem ingericht en ingevoerd dat voldoet aan de eisen van ISO 14001 en proberen onze milieuprestaties steeds verder te verbeteren.
Hoofdstuk 5: “Leiderschap”
5.1 De directie is verantwoordelijk voor, en toont leiderschap voor het gehele milieumanagementsysteem en het voldoen aan de eisen hiervan. Zij zorgt ervoor dat de gehele organisatie dit weet en dat zij op alle vlakken ondersteund wordt om aan de eisen te voldoen.
5.2 De directie zorgt voor duidelijk milieubeleid, maakt dit binnen de organisatie bekend en zorgt voor een regelmatige beoordeling daarvan en legt dit vast.
5.3 De directie zorgt ervoor dat iedereen weet wat ze moeten doen, dat iemand verantwoordelijk is voor het beheer van het milieumanagementsysteem en dat dit bekend is binnen de organisatie.
Hoofdstuk 6: “Planning” van ISO 14001
6.1.1 We ondernemen actie, op basis van de belangrijke ontwikkelingen (ISO 14001 eis 4.1) en de verwachtingen van betrokkenen en de van toepassing zijnde milieu wet- en regelgeving (ISO 14001 eis 4.2).
6.1.2 We stellen vast welke van onze activiteiten en (belangrijk) effect op het milieu hebben. Vervolgens stellen we acties vast om de belangrijke milieuaspecten op te pakken.
6.1.3 We stellen vast welke milieuwet- en regelgeving van toepassing is op onze organisatie. Vervolgens stellen we acties vast om aan deze (wettelijke) verplichtingen te voldoen.
6.2.1 We stellen voor iedereen meetbare milieudoelen vast, bespreken deze met de medewerkers en meten deze periodiek.
6.2.2 We stellen plannen op voor het behalen van deze doelstellingen. Wie het gaat doen, wat gedaan moet worden, wanneer en wat er voor nodig is.
Hoofdstuk 7: “Ondersteuning”
7.1 We zorgen dat al onze middelen (zoals medewerkers, gebouwen, computers, vervoer, werkomgeving, meetmiddelen etc.) beschikbaar en in de juiste staat zijn om te voldoen aan de eisen van ons milieusysteem.
7.2 We zorgen dat onze medewerkers geschikt zijn voor hun taak of ze worden hiervoor opgeleid.
7.3 We zorgen dat onze medewerkers op de hoogte zijn van het milieubeleid, de belangrijkste milieudoelstellingen en wat hun rol is in het gehele milieumanagementsysteem. Dit doe je bijvoorbeeld door het verstrekken van een bedrijfsreglement en het houden van functioneringsgesprekken.
7.4 We zorgen voor een goede overlegstructuur, zodat alle medewerkers en alle betrokken van buiten de organisatie op de hoogte zijn.
7.5 We leggen zaken vast als dat moet wanneer dat nodig is voor een goede bedrijfsvoering en/of vanuit de ISO 14001. We zorgen ervoor dat deze documenten actueel zijn en gemakkelijk terug te vinden. Dit kan bijvoorbeeld in een milieuhandboek zijn.
Hoofdstuk 8: “Uitvoering”
8.1 We zorgen ervoor dat de werkzaamheden goed verlopen. Zodat voldaan wordt aan de eisen vanuit de ISO 14001 norm en de acties uit eis 6.1 & eis 6.2.
8.2 We zorgen dat we goed voorbereid zijn op mogelijke noodsituaties, zodat het effect op het milieu hiervan voorkomen wordt of beperkt blijft.
Hoofdstuk 9: “Evaluatie van de prestaties”
9.1.1 We weten welke milieuprestaties we moeten meten en we gebruiken deze informatie om de te verbeteren.
9.1.2 We stellen regelmatig vast of we alle milieuwet-en regelgeving nog in beeld hebben en of we hier nog aan voldoen.
9.2 We voeren regelmatig interne controles (interne audits) uit om te vast te stellen of we nog steeds aan onze eigen, maar ook de eisen vanuit de ISO 14001 norm voldoen.
9.3 Periodiek beoordeelt de directie alle gemeten prestaties en informatie die het ISO 14001 systeem oplevert en kijkt op basis van deze informatie of er dingen beter kunnen.
Hoofdstuk 10: Verbetering
10.1 We doen er alles aam om de voorgestelde resultaten van het milieumanagementsysteem te behalen.
10.2 Als er iets mis is gegaan, zoeken we de oorzaak op en zorgen voor herstel. We zorgen natuurlijk ook, dat het niet wéér mis gaat.
10.3 We kijken altijd of we op basis van de ons beschikbare informatie onze milieuprestaties kunnen blijven verbeteren. Op deze manier werken we volgens de PDCA-cirkel van Deming aan continue verbetering binnen de eigen organisatie.
Dit is, zoals u ziet, in het kort de vertaling van de ISO 14001 norm en zo vertaald valt een ISO 14001 certificering uiteindelijk best wel mee. Niet helemaal gelukt op één A4-tje, maar 1,5 A4-tje klinkt gewoon niet zo lekker…
100% score met behalen elk ISO 14001 certificaat!
Cresco-consultancy heeft tot op heden al haar ISO 14001 certificeringstrajecten met een positief resultaat afgerond. Dat houdt in dat alle projecten positief zijn afgerond met het gewenste ISO certificaat voor de opdrachtgever. Voor de ervaringen van de opdrachtgevers van cresco-consultancy kan je de referentiepagina bezoeken.
5-stappen certificatiesysteem
Om een organisatie te laten certificering heeft cresco-consultancy een 5-stappen certificatie methode ontwikkeld. Met deze methode is de adviseur van cresco-consultancy in staat u tegen nagenoeg elke gewenste norm te laten certificeren.
Contact
Wilt u meer weten hoe een ISO 14001 certificeringstraject van cresco-consultancy eruit ziet, neem dan, contact op! Een ervaren adviseur staat u graag en geheel vrijblijvend te woord om uw vragen met betrekking tot deze certificering te beantwoorden.