Het wie, wat en waarom in certificatenland
ISO 9001, VCA, FSC en de CO2-prestatieladder: er zijn verschillende certificaten op het gebied van kwaliteit, milieu en arbo. Maar hoe behaal je nu zo’n certificaat? Wat komt er allemaal bij kijken? En wat is de meerwaarde van een certificaat? Het is voor veel ondernemers binnen het MKB nog vaak onduidelijk en vaag.
Nu kunnen wij hier een mooi verhaal houden en vertellen waarom je zo’n certificaat moet behalen, wat daarvan de voordelen en nadelen zijn, wat het kost en wat het de organisatie opbrengt, maar dat doen we niet. Want is dat het verhaal wat je wil horen? Is dat het verhaal waar jij als MKB-ondernemer op zit te wachten? En is dat het verhaal op basis waarvan jij de juiste beslissing kan en wil nemen? Wij denken van niet.
Wat is dan wel de oplossing?
Ondernemers hebben in onze ogen veel meer aan verhalen van andere ondernemers en hun certificeringstraject. Wat ging goed, waar liepen zij tegenaan, wat zijn de kosten en de opbrengsten van het hebben van een certificaat en waarmee moet je rekening houden als het gaat om het bijhouden van het handboek om het certificaat te behouden. En hoe zit het met de samenwerking met verschillende partijen in de certificatietrajecten en wat is uiteindelijk de meerwaarde (of niet…) van het hebben van een certificaat?
Een helder en overzichtelijk beeld
Om dit alles in tekst en beeld te vatten is cresco-consultancy in 2020 een samenwerking aangegaan met Ymar Producties. Dit tekstbureau schetst, met medewerking van verschillende partijen betrokken bij certificeringen en met medewerking van een flink aantal gecertificeerde MKB-ondernemers, een helder en overzichtelijk beeld van alles rondom het certificatietraject. Ymar Producties doet dit aan de hand van een serie interviews met als titel: ‘Wie, wat en waarom in certificatenland’. In deze serie interviews delen enerzijds MKB-ondernemers hun ervaringen met betrekking tot de verschillende certificaten. Anderzijds komen ook de overige partijen (onder meer de certificerende instelling, de auditor en een opleidingen en -examenbureau), die betrokken zijn bij het behalen, behouden en onderhouden van de certificaten, aan het woord. Zij geven vanuit hun rol een toelichting op het certificatietraject van de MKB-ondernemer.
De hoofdrolspelers
De MKB-organisaties en personen die hun ervaringen met de verschillende certificaten delen zijn:
- Menno Weverling, algemeen directeur van Weverling groenproviders B.V. (Groenkeur, ISO 9001, VCA, CO2 prestatieladder, ISO 14001 handboek)
- Gerard den Hoed, algemeen directeur van Den Hoed Aannemers B.V. (ISO 9001, VCA, BRL ERB 3000)
- Toon Janse, algemeen directeur van Hoftijzer Vastgoedonderhoud B.V. (ISO 9001, VGO, VCA en in 2020 ook de CO2 prestatieladder)
- Marc Meijster, commercieel directeur van Gebr. de Haan B.V. (ISO 9001, VCA, STEK)
- Emiel Ketelaar, accountmanager van Inter-on Energiediensten B.V. (ISO 9001, VCA)
- Gerjon Molenkamp, technisch Directeur van Zaanstad Dakwerken B.V. (ISO 9001, VCA, VGO)
- Patrick Schelling, operationeel directeur van Beveco Gebouwautomatisering B.V. (ISO 9001, VCA, ISO 27001, en in ontwikkeling de ISO 14001 & Veiligheidsladder)
- Egbert Roza, algemeen directeur van Roza Vastgoedonderhoud B.V. (VGO, FSC, VCA, en in ontwikkeling BRL ERM 3000 & ISO 9001)
De organisaties en personen die vanuit de tweede invalshoek (partijen betrokken bij het behalen, behouden en onderhouden van de verschillende certificaten) aan deze serie meewerken zijn:
- Cock van Zwienen, algemeen directeur van EBN certification B.V. (certificerende instelling)
- Miralem Bajric, lead auditor van EBN certification B.V. (certificerende instelling)
- Terry Bouhuizen, algemeen directeur van EBVN B.V. (opleidingen en -examenbureau)
- Vincent Kuipers, directeur van cresco-consultancy (adviesbureau)
Het resultaat
Wij hopen met deze serie interviews aan het eind van 2020 de meeste vragen met betrekking tot het wie, wat en waarom in certificatenland te hebben beantwoord. Een MKB-ondernemer krijgt een duidelijk beeld van wat het de organisatie kost en wat het oplevert, wanneer hij besluit zich voor een bepaalde norm te laten certificeren. Kortom, de interviews (die vanaf februari maandelijks worden gepubliceerd door cresco) zijn een must voor iedere MKB-ondernemer die met een certificatietraject begint. Alvast veel leesplezier!
5-stappen certificatiesysteem
Om een organisatie te laten certificering heeft cresco-consultancy een 5-stappen certificatie methode ontwikkeld. Met deze methode is de adviseur van cresco-consultancy in staat u tegen nagenoeg elke gewenste norm te laten certificeren.
Contact
Wilt u meer weten hoe een certificeringstraject van cresco-consultancy eruit ziet, neem dan, contact op! Een ervaren adviseur staat u graag en geheel vrijblijvend te woord om uw vragen met betrekking tot deze certificering te beantwoorden.