Hou bij ISO-certificering met klimaatverandering rekening
Vanaf 2024 moet je bij ISO-certificering met klimaatverandering rekening houden. Dit is het gevolg van een wijziging vanuit de ISO, die op 23 februari 2024 is doorgevoerd. Vanaf die datum moet je bij verschillende managementsysteemnormen bij ISO-certificering met klimaatverandering rekening te houden. Dit geldt voor ook bekende normen zoals ISO 9001 (kwaliteit), ISO 45001 (veiligheid), ISO 14001 (milieu) en ISO 27001 (informatiebeveiliging).
Specifieke teksten over klimaatverandering zijn toegevoegd aan de bestaande ISO-normen en normeisen zoals de eis 4.1 en 4.2 (deel 1 & deel 2). Zo moeten organisaties nu vaststellen of klimaatverandering een relevant punt is binnen hun context en rekening houden met eisen van belanghebbenden met betrekking tot klimaatverandering.
Het doel van deze wijzigingen is om de aandacht voor klimaatverandering bij ISO-certificering te vergroten en op deze manier een bijdrage te leveren aan dit maatschappelijk probleem.
Wil je enkel in duidelijk taal lezen wat er precies geeist wordt in de ISO 9001 norm of de ISO 14001 norm, lees dan de artikelen: “Alle ISO 9001 eisen simpel uitgelegd op één A4’tje” & Alle ISO 14001 eisen simpel uitgelegd op één A4’tje”
Hoe om te gaan met deze ISO-wijziging over klimaatverandering?
Hoe je met deze wijzigingen om moet gaan hangt af van de focus van de norm (kwaliteit, arbo of milieu) en de specifieke context van de organisatie. Klimaatverandering heeft verschillende effecten op verschillende bedrijven, afhankelijk van hun activiteiten en externe omgeving. cresco-consultancy kan je hier makkelijk en snel mee helpen, dus neem gerust contact op om je vragen voor te leggen.
Het is in ieder geval belangrijk dat organisaties begrijpen nadenken over het beperken van klimaatverandering en de effecten ervan, maar ook over het aanpassen aan het huidige of verwachte klimaat .
Klimaatverandering bij ISO-certificering voor de volgende audit
Omdat het om een wijziging gaat en de publicatiejaren van de ISO-normen onveranderd blijven, worden er geen nieuwe certificaten uitgegeven. Certificerende instellingen zien deze wijzigingen als verduidelijkingen in plaats van nieuwe vereisten. Dit betekent dat organisaties niet een volledig overgangsprogramma hoeven te doorlopen, maar wel klimaatverandering als een belangrijk aspect en risico moeten overwegen en op moeten nemen in hun contextanalyse.
De bestaande certificaten blijven geldig, maar de externe auditor zal deze wijziging wel meenemen bij zijn volgende bezoek.
Vragen over het ISO 9001 certificaat aan cresco-consultancy?
Heb je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen over een ISO-9001 traject, of wil je in het algemeen meer weten over de ISO 9001 certificering, neem dan geheel vrijblijvend contact op.
5-stappen certificatiesysteem
Om een organisatie te laten certificering heeft cresco-consultancy een 5-stappen certificatie methode ontwikkeld. Met deze methode is de adviseur van cresco-consultancy in staat elke organisatie tegen nagenoeg elke gewenste norm te laten certificeren.
Contact
Wilt je meer weten hoe een ISO certificeringstraject van cresco-consultancy eruit ziet, neem dan, contact op! Een ervaren adviseur staat je graag en geheel vrijblijvend te woord om de vragen met betrekking tot deze certificering te beantwoorden.