VCA 2017; 5 veranderingen uitgelicht!
Op 2 april 2018 is de nieuwe VCA-norm in werking getreden. Wanneer je als organisatie uiterlijk aan de eisen van de nieuwe norm dient te voldoen heb ik reeds eerder besproken in “de overgangstermijn naar de nieuwe VCA 2017”, maar wat zijn nu daadwerkelijk de verschillen met de oude VCA 2008 versie.
5 veranderingen in de VCA 2017
VCA 2017 verandering 1: De Toolboxen zijn weer terug!
Het houden van Toolboxen is de afgelopen 10 jaar een verplichting geweest voor alle VCA** en VCA-P gecertificeerde bedrijven, maar niet voor de bedrijven met een VCA* certificering. Daar komt met de VCA 2017 verandering in. Ook VCA* bedrijven zullen weer Toolboxen moeten gaan houden. Niet 10 per jaar, maar minimaal 4 per jaar. Naar mijn mening een goede ontwikkeling waarmee de VCA-norm weer bijdraagt aan de instructieplicht van de werkgever van artikel 7:658 BW en daarmee de risico’s voor de werkgever beperkt.
En nu de Toolboxen weer terug zijn, gebruik ze dan ook! Niet alleen voor het bespreken van een VGM-onderwerp, maar bijvoorbeeld ook om deze medewerkers meer te betrekken bij de resultaten en ontwikkelingen van de organisatie.
VCA 2017 verandering 2: Het veiligheidspaspoort is weg!
Het papieren veiligheidspaspoort is niet meer. Aangezien de meeste gegevens die in het veiligheidspaspoort werden opgenomen, inmiddels ook digitaal te raadplegen zijn, heeft de SSVV besloten de eis met betrekking tot het veiligheidspaspoort te laten vallen uit de nieuwe VCA 2017 norm. Vanaf dit moment daarom geen papieren paspoort meer en geen onnodige administratie daar omheen.
VCA 2017 verandering 3: Meer aandacht naar de uitvoering!
De nieuwe VCA 2017 wil duidelijk meer aandacht geven aan de daadwerkelijke uitvoering, dan aan het papier en de kantoororganisatie. Daarom is met ingang van de VCA 2017 versie de staffel voor het aantal projectbezoeken tijdens de externe audit aangepast. Waar onder de VCA 2008 versie één projectbezoek bij 1 tot 5 gelijktijdig lopende projecten voldoende was, wordt onder de 2017 versie verwacht dat er al twee projectbezoeken worden uitgevoerd bij 2 tot 5 gelijktijdig lopende projecten.
Dus meer naar buiten en (hopelijk) minder binnen!
VCA 2017 verandering 4: Meer aandacht voor ingeschakelde onderaannemers
Naar mijn mening nog steeds een onderwerp waar vanuit de VCA meer aandacht voor zou moeten zijn. Het voldoen aan de VCA-eisen door de ingeschakelde onderaannemers. Dit hoofdstuk was tot op heden voor VCA* niet verplicht en voor VCA** gecertificeerde bedrijven geheel optioneel.
Met als mogelijk gevolg dat de hoofdaannemer (VCA gecertificeerd) met onderaannemers kon samenwerken die geheel niet VCA gecertificeerd waren en dus ook niet aantoonbaar structureel met de VGM-aspecten bezig waren.
Daar komt nu verandering, al is dat erg beperkt. Vanaf de VCA 2017 moeten VCA** gecertificeerde bedrijven hun onderaannemers beoordelen op VGM-aspecten. Hiermee creëer je, al is dit naar mijn mening erg beperkt, een moment waarop wordt beoordeeld hoe een ondernemer op deze manier presteert en of er ter verbetering maatregelen genomen moeten worden.
VCA 2017 verandering 5: Meer aandacht voor zaken die goed gaan!
De VCA-norm 2017 wil naast aandacht voor zaken die niet goed gaan op het gebied van VGM, nu ook aandacht geven aan zaken die wel goed gaan. Dit doen ze door ons ook zaken te laten benoemen in bijvoorbeeld werkplekinspecties die goed gaan of zijn gegaan.
Tot slot over de VCA 2017
Hierboven zijn slecht een 5-tal veranderingen besproken die de nieuwe VCA 2017 norm met zich brengen. Er zijn er dus meer. Echter, naar mijn mening zullen de hierboven genoemde wijzigingen en de overige niet genoemde wijzigingen van beperkte invloed zijn op organisaties die reeds VCA gecertificeerd zijn en ook voor nieuw te certificeren organisaties zullen deze wijzigingen absoluut niet onoverkomelijk zijn.