Het 5-stappen VCA-certificatie systeem
Om een organisatie een VCA bedrijfscertificaat te laten behalen, heeft cresco-consultancy een 5-stappen VCA-certificatie methode ontwikkeld. Het 5-stappen VCA-certificatie systeem van cresco bestaat in het kort uit de 5 hieronder beschreven stappen. Met als uiteindelijk resultaat: “het behalen van het gewenste VCA-certificaat!”.
100% score met behalen elk VCA bedrijfscertificaat!
Cresco-consultancy heeft tot op heden al haar VCA certificeringstrajecten met een positief resultaat afgerond. Dat houdt in dat alle VCA certificeringstrajecten positief zijn afgerond met het gewenste VCA-certificaat voor de opdrachtgever . Voor de ervaringen van de opdrachtgevers van cresco-consultancy kunt u de referentiepagina bezoeken.
Stap 1 voor certificatie “de inventarisatie”
Stap 1 van het cresco 5-stappen VCA-certificatie systeem voor alle VCA bedrijfscertificeringen betreft een inventarisatie. Voor de VCA certificeringen, maar ook voor de andere Arbomanagementsystemen is dat de wettelijke RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie) en de TRA (Taak Risico Analyse). Lees hier meer over de RI&E.
Met deze inventarisatie brengen we de grootste arbo risico’s voor de organisatie in kaart worden. Want pas wanneer je als organisatie zicht hebt op de meest relevante arbo risico’s,weet je als organisatie welke maatregelen je moet nemen om de medewerkers veiliger, gezonder en milieuvriendelijker hun werk te kunnen laten doen. Het uiteindelijke doel van een VCA systeem.
Het start dus met een inventarisatie!
Stap 2 voor certificatie “de beheersmaatregelen”
Stap 2 van het systeem betreft het ontwikkelen en invoeren van de verschillende maatregelen die noodzakelijk zijn om de risico’s van de inventarisatie (stap 1) te beheersen. Deze maatregelen kunnen een VCA-handboek betreffen met procedures hoe het werk uitgevoerd moet worden, taakomschrijvingen, veiligheidsinstructies aan de medewerkers en/of het keuren van gereedschap en ga zo maar door. Afhankelijk van de verschillende risico’s voor de organisatie zullen we een aantal beheersmaatregelen moeten optuigen om deze risico’s te beheersen zodat de medewerkers veiliger, gezonder en milieuvriendelijker hun werkzaamheden kunnen uitvoeren.
Stap 3 van het VCA-certificatie systeem “de aanvullende onderdelen”
Stap 3 van het 5-stappen VCA-certificatie systeem betreft het toevoegen van de verplichten aanvullende onderdelen aan het handboek. Alle VCA-certificaten, of het nu een VCA*, VCA** of VCA-petrochemie bedrijfscertificaat is eisen verplichte onderdelen/ procedures voor in het VCA-handboek. Dit kan een procedure zijn voor het uitvoeren van een interne audit of het houden van een directiebeoordeling, maar het zou ook een procedure kunnen zijn waarin beschreven is hoe een LMRA (Laatste Minuut Risico Analyse) uitgevoerd moet worden. Lees hier verder voor de verschillen tussen de VCA*, VCA** of VCA-petrochemie.
In stap 3 zullen deze aanvullende onderdelen aan het VCA-handboek worden toegevoegd.
Stap 4 voor certificatie “de implementatie van het managementsysteem/ het handboek”
Stap 4 van het 5-stappen certificatiesysteem betreft de implementatie/ het doorvoeren van de nieuwe afspraken. Met andere woorden, de betrokken medewerkers zullen uitleg moeten krijgen hoe ze met het systeem moeten werken en waar ze aan moeten voldoen om het certificaat te verkrijgen. Om er vervolgens ook mee te gaan werken.
- De interne audit VCA. Nadat het managementsysteem is geïmplementeerd en de medewerkers weten wat zij moeten doen, zullen zij een periode met het systeem moeten werken voordat het gecertificeerd kan worden. Voorafgaand aan deze externe certificatie audit (stap 5) zal de organisatie eerst zelf een interne controle moeten uitvoeren. Lees hier meer over de interne audit. Eigenlijk is deze interne audit niets anders dan een controle op de afspraken die we met elkaar gemaakt hebben. Verloopt alles nog zoals wij wensen, moeten nog een keer de werkwijze toelichten of zijn er mogelijke verbeteringen door te voeren. Waarbij de resultaten op een auditrapport zullen worden opgenomen.
- De directiebeoordeling. Tot slot de laatste stap voor certificering: “de directiebeoordeling”. Het moment om even achterover te leunen en de doelen die de organisatie zich gesteld heeft voor het voorgaande jaar te evalueren en nieuwe doelen voor de komende periode af spreken.
Als de organisatie deze stappen heeft genomen is zij klaar voor de laatste stap. Stap 5 van het cresco 5-stappen certificatiesysteem, de externe audit.
Stap 5 voor certificatie “de externe audit”
Stap 5 van het cresco 5-stappen certificatiesysteem betreft het laten uitvoeren van de externe audit. Een externe audit is een controle op het gehele systeem door een auditor van een certificerende instantie (CI) om te controleren of de organisatie voldoet aan de eisen die de te certificeren norm stelt.
Sluit de auditor de externe audit af zonder al te grote afwijkingen, dan zal de organisatie voorgedragen worden voor certificering en kan de organisatie binnen afzienbare tijd (4 tot 6 weken) het certificaat verwachten.
Tot slot
Heeft u na bovenstaande informatie behoefte aan aanvullende toelichting of een vrijblijvend gesprek. Twijfel dan niet en neem direct en geheel vrijblijvend contact op.
Referenties
cresco-consultancy doet wat nodig is om een organisatie te laten certificeren, Nieuwsgierig naar wat opdrachtgevers over ons zeggen, kijk dan even op onze referentiepagina.
Contact
Wilt u meer weten hoe een certificatietraject van cresco-consultancy eruit ziet, neem dan, contact op! Een ervaren adviseur staat u graag en geheel vrijblijvend te woord om uw vragen met betrekking tot deze certificering te beantwoorden.
[/col_wrapper]