Landelijke controle van de Arbeidsinspectie op gebruik rolsteiger
Uit een landelijke controle door de Inspectie SZW bij 270 rolsteigers bleek dat bij maar liefst 251 daarvan sprake was van een onveilige situatie. De Inspectie SZW spreekt vrijdag van een “onthutsend beeld”.
Een val van een rolsteiger is een van de meest voorkomende ongevallen in de bouwsector. Dat was voor de inspectie de reden om het professioneel gebruik van de rolsteiger in Nederland te controleren.
Wat is een rolsteiger?
Rolsteigers zijn steigers die uit één of meerdere werkvloeren bestaan. De stellages hebben wielen, waardoor ze – in tegenstelling tot vaste steigers – verplaatsbaar zijn.
Wat werd door de Inspectie SZW geconstateerd?
Inspecteurs troffen vooral onstabiele steigers aan. Ook waren er steigers waarvan de wielen niet op de rem stonden. Vaak trof de inspectie meer dan één overtreding aan.
In veertig gevallen kregen werkgevers een boete wegens een overtreding. 27 bedrijven kregen een boete omdat zij geen risico-inventarisatie en evaluatie hadden gedaan. Bij 224 steigers legden inspecteurs het werk stil totdat de werkgever de situatie veiliger had gemaakt.
Bij 107 van de inspecties ging het om schildersbedrijven. In alle gevallen waren hier onveilige situaties. In 77 gevallen was er valgevaar, in 40 gevallen stond de rolsteiger niet stabiel. Ook kregen 27 werkgevers een boete omdat zij geen risico-inventarisatie en evaluatie hadden. Lees hier verder voor het gehele artikel van de Inspectie SZW.
Hoe voorkom je een ongeval met een rolsteiger en een sanctie van de Arbeidsinspectie?
Stap 1: Breng de risico in kaart van werken met een rolsteiger
Zorg dat je de risico’s van de concrete werkzaamheden (het werken op een rolsteiger) voldoende zijn geïnventariseerd en een veilige werkwijze is ontwikkeld die voldoet aan de vereisten van de Arbowet en het A-blad “Rolsteigers”.
Wat hier mee bedoeld wordt is dat je als werkgever de risico’s van de werkzaamheden in kaart moet brengen en op basis van deze risico’s de juiste maatregelen moet vaststellen en nemen om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren. Dit doe je normaal gesproken als werkgever doormiddel van de wettelijk verplichte RI&E & TRA (Risico-Inventarisatie & Evaluatie en Taak-Risico -Analyse) en het daaraan gekoppelde Plan van Aanpak.
Stap 2: Zorg voor de noodzakelijke randvoorwaarden voor het toepassen van een veilige werkwijze;
Ook hier val je weer terug op hierboven reeds beschreven RI&E en TRA en het A-blad “Rolsteigers” om een sanctie van de Arbeidsinspectie te voorkomen. Pak de voorgeschreven acties op en zorg je ervoor dat de medewerker veilig met een rolsteiger kan werken. Denk aan juist en gekeurd materieel, de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen en voor de juiste training en/of opleiding.
Stap 3: Zorg voor adequate instructies aan de medewerkers
Duidelijke instructies aan de medewerkers om te kunnen werken met een rolsteiger. Hoe bouw ik hem juist en veilig op, hoe werk ik er veilig mee en hoe breek ik hem weer veilig af. Dit kan je bijvoorbeeld doen bij indiensttreding, bij een start werkoverleg, bij een Toolboxmeeting en/of bij een specifieke training. Zorg je daarnaast de aantoonbaarheid van deze instructies doormiddel van bijvoorbeeld een handtekening.
Stap 4: Zorg voor adequaat toezicht op de werkplek
Heb je de risico’s in beeld, heb je een veilige werkwijze en een veilige werkplek gecreëerd en heb je de juiste instructie gegeven, dat is nog niet voldoende. Je moet ook aantoonbaar controleren of de medewerkers zich aan de afspraken houden. Dit kan je doen doormiddel van een (maandelijkse) werkplekinspectie en het aanspreken van de medewerkers wanneer zij zich niet aan de afspraak houden.
Een VCA-managementsysteem zorgt ervoor dat je deze 4 stappen neemt
Alle vier de hierboven beschreven maatregelen zijn noodzakelijk. Cresco-consultancy kan je ondersteunen bij het inrichten van een systeem waarmee je voldoet aan deze eisen en waarmee je ongevallen met een rolsteiger voorkomt, als ook sancties van de Inspectie SZW. Wat echter ook een mogelijkheid is is de ontwikkeling van een VCA-managementsysteem. Een systeem waarmee u voldoet aan de eisen vanuit de VCA-norm, u een VCA-bedrijfscertificaat kan behalen, maar tevens grotendeels voldoet aan de eisen die de Arbowet aan de werkgever stelt. Daarbij kan het bijkomende voordeel zijn dat u met een VCA-certificering ook voldoet aan de inkoop- en aanbestedingseisen van overheden en grotere opdrachtgevers in Nederland.
Ongevallen met rolsteiger voorkomen en ook geen sanctie van de Arbeidsinspectie
Wil je sanctie voorkomen, zeker stellen dat je aan de wet- en regelgeving voldoet en de noodzakelijke maatregelen treft om de medewerkers hun werkzaamheden veilig te kunnen laten uitvoeren, neem dan geheel vrijblijvend contact op met cresco-consultancy.
Of je nu enkel een RI&E & TRA wil, een Plan van Aanpak met aanvullende instructies of een geheel VCA-bedrijfscertificaat, cresco-consultancy kan he daarbij ondersteunen. De adviseur van cresco-consultancy kan je kort en bondig uitleggen wat je dient te doen om deze doelen te bereiken.
5-stappen VCA-certificatie systeem
Om een organisatie te laten certificering heeft cresco-consultancy een 5-stappen certificatie methode ontwikkeld. Met deze methode is de adviseur van cresco-consultancy in staat u tegen nagenoeg elke gewenste norm te laten certificeren.
Contact
Wilt u meer weten hoe een VCA certificeringstraject van cresco-consultancy eruit ziet, neem dan, contact op! Een ervaren adviseur staat u graag en geheel vrijblijvend te woord om uw vragen met betrekking tot deze certificering te beantwoorden.