Die ene reden om wel een functioneringsgesprek te houden
In het eerste deel van dit artikel heb ik de 7 excuses besproken die vaak gebruikt worden om geen functioneringsgesprek te houden. Tegenover deze 7 excuses staat één reden waarom je als werkgever/leidinggevende wel eenfunctioneringsgesprek met je medewerker wil hebben.
De medewerkers geven zelf aan hier behoefte aan te hebben!!!
Nagenoeg alle medewerkers die ik de afgelopen 10 jaar heb gesproken, en nog steeds spreek, geven aan behoefte te hebben aan dit 1-op-1 gesprek met hun leidinggevenden. Dit geldt voor servicemanagers, projectleiders, timmerlieden, intercedenten, schilders, administratief medewerkers, servicedesk medewerkers, programmeurs, hoveniers, adviseurs, uitvoerders, calculatoren, monteurs, werkvoorbereiders, ontwerpers, verkopers, werkvoorbereiders, magazijnmedewerkers, werkplaatschefs, verkoopleiders en tal van andere functies.
En wie ben jij als leidinggevende om hier geen gehoor aan te geven. De medewerker, het waardevolste bezit van de organisatie, en als zij tevreden en betrokken zijn, als zij zich inzetten, gepassioneerd en gemotiveerd zijn, zal je dat terugzien in hun prestaties en uiteindelijk zal je dat terugzien in het resultaat. Want zoals een oude tegeltjeswijsheid luidt: “Een tevreden medewerker is een tevreden klant”.
Nu is het niet zo, dat je dit resultaat enkel bereikt met het jaarlijks houden van een gesprek met je medewerkers. Wel ben ik ervan overtuigd dat het een onderdeel van het geheel vormt om te komen tot een goed werkende en goed presterende organisatie.
Wanneer de organisatie aan de behoeften en wensen van de medewerker kan voldoen, en uit ervaring weet ik dat het functioneringsgesprek een behoefte is van de meeste medewerkers, dan zal de medewerker vervolgens op zijn beurt ook de behoeften van de organisatie voldoen.
Nog meer redenen om functioneringsgesprekken te houden
Natuurlijk zijn er, naast de behoefte van de medewerker, nog heel veel andere goede redenen voor medewerker en organisatie te benoemen, waarom je dit gesprek met de medewerker periodiek wil houden. Zo kan je hiermee onder andere:
- De neuzen dezelfde kant op krijgen;
- Betrokkenheid van de medewerker creëren bij de organisatie;
- Als organisatie leren van de werkvloer;
- De medewerker zich verder laten ontwikkelen;
- De leidinggevende zich verder laten ontwikkelen;
- Een nieuwe leidinggevende zich op deze manier duidelijk laten profileren;
- De medewerker belonen door het geven van aandacht;
- De medewerker motiveren;
- Een gevoel krijgen wat er op de werkvloer speelt;
- Een mogelijk vertrek vanwege ontevredenheid voor zijn;
- Wanneer een medewerker niet blijkt te functioneren hiermee een dossier opbouwen;
- En ga zo maar door…